Nieuws

  • Meld je aan voor de Week van de Loopbaan 2018!

    Wanneer? 17 - 21 september 2018

    Waar? HR Consultancy B.V. te Heinkenszand 0113-563180

    Werkzoekend of beweging willen in je werk
    Ben je werkzoekend? Wil je meer plezier en energie uit je werk halen? Sta je stil in jouw ontwikkeling? Ben je toe aan een volgende stap in jouw loopbaan? Wil je weten waar jouw kwaliteiten liggen? Er kunnen talloze redenen zijn waarom je vastloopt in je werk. Het kost veel energie als je te lang met loopbaanvragen blijft rondlopen. Je zelfvertrouwen loopt een forse deuk op. Als je bedenkt dat je gemiddeld zo’n 90.000 uur van je leven werkt, dan besef je nog meer hoe belangrijk het is om werk te doen dat bij je past en waar je gelukkig van wordt. Een loopbaanprofessional helpt je je doel scherp te krijgen en een ontwikkelplan op te stellen, zodat je in beweging blijft.

    Lees meer...
  • Vind een baan op de banenbeurs Vervoer en Logistiek

    Wanneer : maandag 18 juni 2018
    Hoe laat : 13.00 uur -16.30 uur
    Waar : Dek opleidingen, Verrijn Stuartweg 16, 4462 GE Goes

    Aanmelden voor de banenbeurs kan tot 15 juni, bij de administratie van UWV WERKbedrijf Goes via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Na aanmelden ontvangt u een bevestiging.

    Lees meer...
  • UWV heeft in 2017 fors meer loonsancties opgelegd dan in 2016. Een werkgever krijgt zo'n loonsanctie als hij zich niet op de juiste manier inzet voor de re-integratie van een arbeidsongeschikte werknemer.

    Lees meer...
  • De economie trekt aan en dus neemt de arbeidsmobiliteit ook weer toe. In 2017 waren er 937.000 mensen tussen 15 en 75 jaar met een ander beroep dan het jaar ervoor. Ruim twee derde van de beroepswisselaars koos zelfs voor een overstap naar een andere beroepsklasse, bijvoorbeeld van een pedagogisch beroep naar de zorg. Dat meldt het CBS.

    Lees meer...
 
Tips werkgevers

Samen werken aan een geslaagde re-integratie

U bent samen met uw werknemer verantwoordelijk voor zijn re-integratie. Samen kunt u veel doen om een re-integratie te laten slagen. Wij hebben 5 tips voor u op een rijtje gezet.

1. Houd regelmatig contact met uw bedrijfsarts of arbodienst
Blijf op de hoogte van de situatie en de mogelijkheden van uw werknemer. Samen met uw bedrijfsarts en arbodienst overlegt u hoe uw werknemer kan terugkeren naar zijn eigen functie.

2. Pas de functie of werkplek aan
U kunt het werk voor uw werknemer verlichten door taken over te dragen aan collega's of door de werkplek aan te passen. Via UWV kunt u een voorziening aanvragen. Voor informatie en advies kunt u terecht bij het WerkgeversServicepunt in uw regio of het landelijk WerkgeversServicepunt.

3. Samen zoeken naar passend werk
Onderzoek ook alle mogelijkheden om ander passend werk te vinden voor uw werknemer binnen uw eigen organisatie. Als uw werknemer met een voorstel komt, ga hier dan op in. Passend werk is werk dat uw werknemer met zijn gezondheidsklachten nog wel kan doen.

4. Re-integratie bij een andere werkgever
Uw werknemer bij een andere werkgever laten re-integreren, is ook mogelijk. Re-integratiebedrijven en regionale Poortwachtercentra kunnen door hun netwerk in het regionale bedrijfsleven bemiddelen bij het vinden van een nieuwe werkgever. Voor u heeft detacheren een financieel voordeel. U krijgt namelijk een vergoeding van de werkgever waar uw werknemer gaat re-integreren.

5. Vraag een deskundigenoordeel aan bij UWV
Loopt de re-integratie vast en kan ook uw arbodienst of re-integratiebedrijf u niet verder helpen? Dan vraagt u bij ons een deskundigenoordeel aan. Dit kan u helpen om de re-integratie weer op te pakken. Zowel u als uw werknemer kunnen een deskundigenoordeel aanvragen.

 
Tips werknemers

3 oktober 2016
Het Kabinet vindt bijscholing en ontwikkeling van werknemers nog steeds erg belangrijk. Werknemers moeten aan het werk blijven en dan is scholing noodzakelijk. Vooral de positie van laagopgeleiden, flexwerkers en ouderen is cruciaal als zij voor werkgevers interessant willen blijven op de arbeidsmarkt.

De bestaande 'scholingsvouchers', die werknemers en werkzoekenden kunnen inzetten bij de bij- of omscholing voor een nieuwe baan, worden in 2017 doorgezet. Daarvoor heeft het Kabinet vanaf dit jaar 30 miljoen euro beschikbaar.

Bron: hr-select

Dossiervorming is belangrijk. Maar pas op voor de privacy in het personeelsdossier. Sla geen informatie op die er niet in thuishoort.
Niemand zit te wachten op schending van de privacy in het personeelsdossier. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zet op een rij wat er mag worden opgeslagen:

  • klachten;
  • waarschuwingen;
  • verzuimfrequentie;
  • een kopie van het identiteitsbewijs;
  • het burgerservicenummer (BSN);
  • persoonlijke werkaantekeningen van de leidinggevende.

Wat te doen met medische gegevens?

Medische gegevens mag een werkgever in principe niet opnemen in het personeelsdossier. Alleen de arbodienst of bedrijfsarts mag deze gegevens verwerken.
Een werkgever mag alleen in het kader van de verzuimbegeleiding van zieke werknemers een beperkt aantal noodzakelijke medische persoonsgegevens verwerken. Zoals gegevens over de verwachte duur van het verzuim en de mate waarin een werknemer arbeidsongeschikt is. Dat soort gezondheidsgegevens mogen alleen worden vastgelegd nadat daarover een bedrijfsarts of arbodienst is geraadpleegd.

Rasgegevens in het personeelsdossier
Het vastleggen van rasgegevens riekt al snel naar discriminatie. Toch is het niet áltijd verboden, meldt de AP. Een werkgever mag alleen rasgegevens in het personeelsdossier opnemen als dat nodig is om de werknemer te kunnen identificeren of om een voorkeursbeleid (positieve discriminatie) toe te passen.

Identiteit vaststellen
De AP noemt als voorbeeld een bedrijf dat veel werknemers in dienst heeft en hun identiteit wil vaststellen voordat ze het terrein betreden. In dat geval kan de werkgever toegangspasjes met foto's aan alle werknemers verstrekken. Omdat van de foto op het toegangspasje het ras van de werknemer kan worden afgeleid, is de foto te beschouwen als een rasgegeven.

Voorkeursbeleid
Om personeelsleden uit een bepaalde etnische of culturele minderheidsgroep een bevoorrechte positie toe te kennen (positieve discriminatie), kan het nodig zijn gegevens over hun geboorteland of dat van hun (groot)ouders op te nemen in hun personeelsdossier. 
Dit mag alleen als de werknemer daar geen bezwaar tegen heeft. Als de werknemer schriftelijk bezwaar aantekent tegen het opnemen van rasgegevens, moet de werkgever daar onmiddellijk mee stoppen. De werknemer hoeft geen reden te geven voor zijn bezwaar.

Recht op informatie
Werknemers hebben het recht te weten wat er in hun personeelsdossier staat en waarom deze gegevens zijn opgeslagen. Zij mogen hun dossier inzien en eventuele fouten corrigeren.

Het correctierecht geldt als de gegevens:

  • feitelijk onjuist zijn;
  • onvolledig zijn of niet ter zake doen voor het doel waarvoor ze zijn verzameld;
  • op een andere manier in strijd met een wet worden gebruikt.

Gegevens bewaren
Privacy in het personeelsdossier betekent dat gegevens ook niet onbeperkt mogen worden bewaard. In principe moeten de gegevens uit het personeelsdossier maximaal twee jaar nadat de werknemer uit dienst is gegaan worden vernietigd.

Fiscale bewaarplicht
Daarop zijn uitzonderingen. Voorbeelden hiervan zijn de loonbelastingverklaring en de kopie van het identiteitsbewijs. Deze vallen onder de fiscale bewaarplicht. Deze moeten daarom vijf jaar worden bewaard.

Arbeidsconflict
Soms is het nodig om een personeelsdossier langer te bewaren. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van een arbeidsconflict of wanneer er een rechtszaak loopt.

Bescherming persoonsgegevens
Werknemers moeten erop kunnen vertrouwen dat hun privacy in het personeelsdossier goed beveiligd is. De Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) geldt ook voor personeelsdossiers. Dat betekent dat organisaties passende technische en organisatorische maatregelen moeten nemen om de daarin opgeslagen informatie te beschermen.

Meldplicht datalekken
De meldplicht datalekken geldt sinds 1 januari 2016. Wanneer organisaties dat zij een ernstig datalek hebben, moeten zij dit melden bij de AP. In sommige gevallen moeten ook de mensen van wie de gegevens op straat liggen worden gewaarschuwd.

Europese privacywetgeving
De EU werkt aan nieuwe privacywetgeving. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) gaat in op 25 mei 2018 en geldt als privacywetgeving voor de hele Europese Unie. In Nederland vervangt de AVG de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Boetes voor overtredingen kunnen oplopen tot twintig miljoen euro of 4 procent van de wereldwijde jaaromzet.

(Bron: PWnet.nl)

Inschrijven nieuwsbrief

Hier kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.


Ontvang HTML?

HR - Advies - Training - Re-integratie - Loopbaanbegeleiding - Coaching - Personeel - Werkgevers - Werknemers | Heinkenszand - Zeeland

Privacyverklaring

HR - Outplacement - Advies - Loopbaanadvies - Assessment - Re-integratie 2e spoor - Organsatieontwikkeling - Coaching - Personeel - Talentmanagement | Zeeland

logo